Hoppa till huvudinnehållet

Blomstrande samarbete mellan lokala företag: ”Ett uppdrag som passar oss”

Publicerad:
Reporter Emely Wallo Bergare
Emely Wallo Bergare
emely.wallo@filipstadstidning.se
Filipstads blomsterhandel och Samhall har inlett ett samarbete – Samhall kör ut blombud åt blomsterhandeln. På bilden syns Margona Karlberg och Mikael Post från Samhall och Elin Vig som driver Filipstads blomsterhandel
Filipstads blomsterhandel och Samhall har inlett ett samarbete – Samhall kör ut blombud åt blomsterhandeln. På bilden syns Margona Karlberg och Mikael Post från Samhall och Elin Vig som driver Filipstads blomsterhandel Foto: Emely Wallo Bergare

Hela arbetsdagen kunde ibland gå åt till att köra blombud, vilket Elin Vig, som driver Filipstads blomsterhandel, tröttnade på.

Nu har hon funnit en pålitlig samarbetspartner som ser till att blommorna levereras till rätt adress i tid.

– Det är ett kul komplement till det andra arbetet, säger Margona Karlberg, driftledare på Samhall.

Elin Vig har tidigare haft hjälp av flera olika aktörer med att leverera blommor, bland annat har en taxiverksamhet kört ut bud. Men när taxibilarna försvann från Filipstad förändrades förutsättningarna.

– De kunde fortfarande köra ut, från Kristinehamn, men skulle ta en ganska hög grundavgift för att göra det. Då måste man börja räkna på om det är lönsamt eller inte – man vill ju i alla fall gå plus minus noll på att leverera bud, säger Elin.

När ingen annan lösning funnits har hon själv i perioder kört ut blombud, men det har inte fungerat i längden.

– Ett tag var det det enda jag gjorde – körde bud. Jag kunde sitta en hel dag i bilen. Och det är inte därför jag driver en blombutik – jag vill ju vara här och göra det jag tycker är roligt.

Elin berättar att hon tog sig en funderare – vad finns det för lokalt företag som hittar överallt? Och till slut kom hon på det:

– Samhall! De passar perfekt då rör sig mycket ute i samhället.

Öppna för fler uppdrag

I mars inleddes samarbetet företagen emellan.

– Det här är ett uppdrag som passar oss bra. Och även ett väldigt roligt sådant – vem blir inte glad över att få blommor, säger Åsa Fröding, områdeschef på Samhall.

Margona Karlberg och Mikael Post går med raska steg in på Hennickehammars herrgård då det denna dag blåser isande kallt.
Margona Karlberg och Mikael Post går med raska steg in på Hennickehammars herrgård då det denna dag blåser isande kallt. Foto: Emely Wallo Bergare

Hon berättar att företaget har 97 anställda inom Filipstadsenheten, till det räknas även de som jobbar i Storfors och Lesjöfors.

– Vi är öppna för att ta emot fler sådana här uppdrag, flaggar Åsa för.

Denna dag då FT hälsar på i blomsterhandeln är det Margona Karlberg, som jobbat inom Samhall sedan 1992, och hennes kollega Mikael Post som ska leverera bud till tre adresser i Filipstadsområdet. En av dem är Hennickehammars herrgård.

Två mils radie

FT tar rygg på duon och hänger med den korta bilturen, genom snöpudrade landskap, till sistnämnda plats.

– De brukar ofta beställa så hit blir det några turer i veckan, säger Margona medan hon och Mikael är på väg in i den julpyntade herrgårdsbyggnaden.

Levererat och klart! Mikael Post ser till att de beställda blommorna kommer fram i tid till Hennickehammars herrgård.
Levererat och klart! Mikael Post ser till att de beställda blommorna kommer fram i tid till Hennickehammars herrgård. Foto: Emely Wallo Bergare

Blombud kan levereras inom en radie på två mil, men visst händer det att de även kör ut specialleveranser vid olika tillfällen, exempelvis begravningar.

– Vi har kört till Lungsund någon gång, inget är omöjligt, menar Margona som gillar känslan av att kunna hjälpa till och samtidigt göra folk glada.

– Det är ett kul komplement till det andra arbetet, att få göra något annat en stund.

Artikeltaggar

BlommorFilipstadLesjöforsMänskligtSamhall

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.