Hoppa till huvudinnehållet

Röjarlag från AIE röjer Inlandsbanan genom Lesjöfors

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Från vänster Jim Svensson, Emanuel Jansson, Mohamad Zuhir Maktabi, Ahmad Osman, Hans Eriksson, Hussein Mohamed Adhar, Mazlum Dogan och Alan Ringo Andersson.
Från vänster Jim Svensson, Emanuel Jansson, Mohamad Zuhir Maktabi, Ahmad Osman, Hans Eriksson, Hussein Mohamed Adhar, Mazlum Dogan och Alan Ringo Andersson. Foto: Göran Persson

Ett av kommunens röjarlag arbetar nu med att bland annat röja Inlandsbanan som går genom Lesjöfors. Det är personer med försörjningsstöd som är ute och arbetar för att bland annat få mer arbetslivserfarenhet. Målsättningen är att fler personer som har försörjningsstöd ska kunna få en egen försörjning på sikt.

Mazlum Dogan, enhetschef på arbetsmarknads- och integrationsenheten, berättar att det är ett av kommunens röjarlag som arbetar med att bland annat röja järnvägen som går rakt genom samhället. Detta är också ett sätt att snygga till i samhället inför Lesjöfors IF 100-års jubileum.

Även andra kommunala markområden röjs både i Lesjöfors och på andra orter. De arbetar bland annat efter den kommunala röjningsplan som finns framtagen.

Mazlum Dogan, enhetschef arbetsmarknads- och Integrationsenheten.
Mazlum Dogan, enhetschef arbetsmarknads- och Integrationsenheten. Foto: Göran Persson

Anställda personer på AIE röjer med röjsåg, som det krävs utbildning för att hantera. Personerna i röjarlaget hjälper sedan till med att dra bort ris och grenar. Detta ska sedan fraktas till Filipstad, flisas och bli till energi i värmeverket.

Personerna som FT pratade med trivs med arbetet och tycker att det har gått bra.

– Det är jättebra, tycker Hussein Mohamed Adhar som har varit på AIE i ungefär en månad.

Han får medhåll av de andra personerna i röjarlaget.

Pressa kostnader

Det finns en politisk enighet i kommunen om att försöka pressa ner kostnaderna för försörjningsstödet. Som ett led i detta ska fler personer med försörjningsstöd utföra olika arbetsuppgifter i kommunen.

Ny syns snart hela bangården i Lesjöfors igen.
Ny syns snart hela bangården i Lesjöfors igen. Foto: Göran Persson

– Vi vill sätta press på människor att göra rätt för sig, säger Mazlum Dogan och förklarar att det är viktigt att personer med försörjningsstöd också har en egen vilja och drivkraft att läsa vidare och/eller att söka arbete.

De arbetar inte heller längre med att ”kartlägga ihjäl” människor utan försöker finna snabbare vägar framåt mot egen försörjning.

– Det kommer att ta tid. Man måste våga testa nya saker och se vad som fungerar.

Bangården i Lesjöfors.
Bangården i Lesjöfors. Foto: Göran Persson

Det går till så att personer med försörjningsstöd kallas till ett möte och de blir sedan tilldelade lämpliga arbetsuppgifter i kommunen.

Flera flyttar

Han berättar att de hårdare kraven på personer som får försörjningsstöd har gjort att flera personer har flyttat från kommunen; det kan handla om att personer har sökt och fått arbete i en annan kommun, personer som ska studera på annan ort, eller personer som kanske tycker att det har blivit för ”obekvämt” att gå på försörjningsstöd.

Röjningen sker både med röjsåg och senare tas grövre träd med motorsåg.
Röjningen sker både med röjsåg och senare tas grövre träd med motorsåg. Foto: Göran Persson

– Det sociala skyddsnät som försörjningsstöd är måste vara just ett skyddsnät. Det är inget långvarigt försörjningsalternativ och barn måste se sina föräldrar gå till jobbet. Utifrån individens perspektiv kan det till och med vara bättre att flytta till en större arbetsmarknad än att lockas kvar i ett sammanhang eller plats där arbetsmarknaden inte finns.

Inlandsbanan mot Mora.
Inlandsbanan mot Mora. Foto: Göran Persson

Dessutom framhåller han att det inte kommer att finnas arbete för alla arbetssökande i Filipstads kommun. Därför betonas vikten av mobilitet - att arbetssökande är beredda att flytta eller pendla dit jobben finns.

– Försörjningsstödet är ett bidrag och ingen lön, det är ett skyddsnät, betonar Mazlum Dogan som hoppas att andra kommuner tar efter Filipstads modell.

Artikeltaggar

AIEFilipstadJärnvägLesjöforsLönerPolitikSamhälleSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.