Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Andersson Wij sjunger om Filipstad – gör konsert i kyrkan

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
1 december kommer Tomas Andersson Wij till Filipstads kyrka.
1 december kommer Tomas Andersson Wij till Filipstads kyrka. Foto: DENNIS WERNERSSON http://denniswernersson.com

Artisten Tomas Andersson Wij är aktuell med sin nya låt ”Still Got The Blues från Sverige”, där han bland annat sjunger om den numera nedlagda restaurangen Little Dragon Thai i Filipstad. Den 1 december får Filipstadsborna chansen att höra låten live, då kommer han nämligen till Filipstad för att göra en konsert i kyrkan.

– Det är lite kul, att jag sjunger om Filipstad i min nya låt, så jag tyckte väl att det vore roligt att göra en konsert där. Publiken kommer att få en avskalad konsert i en vacker miljö med mina låtar och berättelser, säger Tomas Andersson Wij.

– Det är en gnistrande Disneyvinter i Stockholm idag, det ser verkligen ut som att Disney har tecknat det här. Så beskriver artisten Tomas Andersson Wij en vintrig huvudstad då FT når honom per telefon. Han har precis släppt sin nya singel ”Still Got The Bues från Sverige”, en fortsättning på hans genombrottslåt ”Blues från Sverige” 2003. Låten beskriver 20 års turnerande på Sveriges vägar, och Tomas sjunger om diverse städer han besöker under sina resor, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Och om restaurangen Little Dragon Thai i Filipstad. Nu får Filipstadsborna chansen att både se artisten och höra låten live i just Filipstad, den 1 december ämnar han nämligen göra en konsert i kyrkan.

– Det är ju lite kul, att jag sjunger om Filipstad i min nya låt, så jag tyckte väl att det vore roligt att göra en konsert där. Jag har dessutom rötter i Lesjöfors. Min farfar växte upp i Lesjöfors och min farfars far var brukspatron De Geers privatchaufför. Det är många som kände till hans öde i trakterna kring Lesjöfors, för att han skjutsade De Geer över isen 1934 och sedan på vägen tillbaka så irrade han bort sig i dimman och drunknade. Det var en stor händelse när dykarna kom och tog upp bilen ur djupet, den historien har jag fått berättad för mig många gånger, berättar Tomas inlevelsefullt.

Delar av hans släkt på pappans sida bor fortfarande kvar i kommunen och Tomas besökte Lesjöfors för ett par år sedan, dock sker det inte frekvent då hans liv är i Stockholm. Men den 1 december blir det ännu ett besök i Värmland och i Filipstad i samband med kyrkokonserten.

– Det är en fristående konsert som kommer att äga rum i Filipstad, jag ska sedan vidare till Dalsland dagen efter till en litteraturfestival. Jag gör fler och fler spelningar som är utanför de stora tätorterna, jag har turnerat i 25 år och det blir lätt att man bara hamnar i Karlstad när man kommer till Värmland. Jag har som ambition att komma utanför de största städerna också.

Hur skulle du beskriva din musik?

– Musiken kommer väl ur någon slags amerikansk och anglosaxisk singer-song writer tradition. Det är berättande musik med Bob Dylan och Joni Mitchell som några slags portalfigurer. Sedan finns det också en del svensk visa i den med influencer av Olle Adolphson, Fred Åkerström och den traditionen. Det finns också där som en mix och texterna är i centrum, förklarar Tomas.

Han skriver på svenska och texterna handlar väldigt mycket om hans liv och om det landet som han lever och verkar i.

– Jag utgår väldigt mycket från mitt eget liv, men jag lever ju samtidigt i det här samhället. Jag reser i det här landet, så det blir mycket omvärldsbilder också. Det är ju det som är så härligt med sångtexter att många perspektiv kan få plats i en enda sång, både stora och små perspektiv, stora panoramabilder och närbilder.

Författande och podd

2020 gjorde Wij podcasten ”Hundåren”, en pod där han intervjuade gamla idoler, artistkollegor, komiker och författare om de tuffaste perioderna i karriären.

– Podden var ett pandemiprojekt där jag intervjuade artistkollegor om deras värsta motgångsperioder, det gjorde jag i tre säsonger och det var väldigt roligt. Det som jag har framför mig nu, är förutom en ny skiva, så ska vi tillsammans med andra artister göra en hyllningskonsert till Peter LeMarc på Tele 2 den 10 januari. Sedan ska jag turnera hela nästa år.

Tomas äger även en författarådra, han är journalist och har bland annat varit varit skribent i Svenska Dagbladet, Pop och Nöjesguiden. Men någon roman har det ännu inte blivit.

– Förutom att jag har varit redaktör för lite antologier, så har de två böckerna jag har gjort varit en samling med artiklar under de åren jag har varit verksam, och sedan en bok innehållande mina sångtexter. Jag har inte skrivit någon roman än, men det kanske jag kommer att göra någon gång i framtiden.

Artisten Tomas Andersson Wij har kopplingar till Värmland då hans rötter finns i Lesjöfors. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
Artisten Tomas Andersson Wij har kopplingar till Värmland då hans rötter finns i Lesjöfors. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090 Foto: Claudio Bresciani / TT

Hur kommer det sig att du sjunger om restaurangen Little Dragon Thai i Filipstad?

– Restaurangen fanns liksom i mitt system, så jag kollade på Google och då såg det ut som att den fanns kvar, men det gör den tydligen inte, Google var dåligt uppdaterade. Men det lät bra i sången i alla fall, rytmiskt och så, förklarar Tomas och skrattar.

Han fortsätter:

– Filipstad har funnits med i mitt system hela tiden, jag kom dit första gången som 15-åring då jag gjorde ungdomsradio för P3, vi på en sommarturné och då gjorde vi ett program från Filipstad. Och så var jag ju där och kollade in mina rötter ganska nyligen.

Blir det någon ny textrad om Filipstad nu då?

– Vi får se, det vet man aldrig. Det är mycket från mina turnéer som läcker in i sångerna faktiskt, men det har inte saknats Värmlandskopplingar. Jag gjorde bland annat den här Sven-Ingvarslåten ”När solen färgar juninatten”, och det är ju verkligen en Värmlandslåt.

Vad kan publiken förvänta sig i Filipstads kyrka?

– En enmansshow med mig. En avskalad konsert i en vacker miljö med mina låtar och berättelser. Vad gäller publiken så brukar det vara ganska blandat, det är en fin grej med den här musikaliska traditionen som jag gärna står i, att den är ganska ålderslös.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kyrkaGoogleKonserterLesjöforsLittle DragonMusikPopSveriges Radio P3SångTele2Tomas Andersson WijVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.