Hoppa till huvudinnehållet

Cyberangreppet mot Svenska Kyrkan: ”Vi har klarat oss ganska bra”

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Filipstads församling har också drabbats av cyberangreppet.
Filipstads församling har också drabbats av cyberangreppet. Foto: Jennifer Sundelin

Förra veckan utsattes Svenska kyrkan för ett cyberangrepp som slog ut flera IT-system. Församlingar runtom i landet drabbas på olika sätt av detta. Filipstads församling klarar sig dessbättre ganska bra eftersom man varit förutseende och även använt sig av analoga system för bokningar av bland annat dop, vigsel och begravningar.

Det var den 23 november som Svenska kyrkan drabbades av ett cyberangrepp. Flera system drabbades och flera system stängdes ner av säkerhetsskäl.

Svenska kyrkan har bekräftat att det handlar om en så kallad Ransomware-attack - en form av utpressningsförsök. Det har kommit in krav men Svenska kyrkan kommer inte att bemöta dem.

– Vi kan inte ge några ytterligare detaljer om detta av säkerhetsskäl, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan på nationell nivå, i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkan har gjort en polisanmälan och lämnat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten. Det pågår ett arbete med att minimera skadorna och återupprätta drabbades system. Effekterna av angreppet bedöms bestå under några veckor.

Flera drabbade

Många församlingar runtom i landet drabbas eftersom de inte kommer åt det centrala IT-systemet.

Jaana Pollari Lindström, kyrkoherde i Filipstads församling, säger till FT att församlingen har påverkats som alla andra och att alla digitala system är nedstängda.

– Men vi är lite gammaldags så vi har använt oss av analoga bokningar av dop, vigsel och begravningar. Krematoriet har ett eget system så vi kan även kremera. Vi har klarat oss ganska bra, säger Jaan Pollari Lindström och förklarar att detta beror på att församlingen varit förutseende och använt sig av både hängslen och livrem.

Hon förklarar att verksamheten kan fortgå som planerat och att församlingsmedlemmarna egentligen inte kommer att märka av det som har hänt.

Förhoppningen är nu att många besökare kommer till kyrkan under advent och jul.

– Alla är välkomna till våra kyrkor och verksamheter under advent och jul, avslutar hon.

Artikeltaggar

BegravningEtik och religionFilipstadFilipstads församlingFörsamlingarIntegritetsskyddsmyndighetenITPolisanmälanSvenska kyrkanTeknik och vetenskap

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.