Hoppa till huvudinnehållet

De hyllas som årets kulturprofiler: ”Min passion är människorna jag möter”

Publicerad:
Reporter Emely Wallo Bergare
Emely Wallo Bergare
emely.wallo@filipstadstidning.se
Helén Wigh är en av två som i år utsetts till kulturprofiler av Filipstads gille.
Helén Wigh är en av två som i år utsetts till kulturprofiler av Filipstads gille. Foto: Lena Richardson

En konstnär som målar sina medmänniskor som blommor och en spänningsförfattare som låter sin barndomsstad vara skådeplats för sina deckarberättelser.

Ulla Grönqvist och Helén Wigh hyllas och hedras av Filipstads gille som årets kulturprofiler.

– Jag är lyrisk, säger Ulla.

– Utmärkelsen betyder mycket för mig, menar Helén.

Över ett 70-tal medlemmar av Filipstads gille samlades vid det årliga höstmötet där det senaste numret av tidskriften Vår stad presenterades och där också årets kulturprofiler hyllades.

– Det kom som en sådan överraskning! Och vi hade så roligt, det var så mycket folk och jag höll ett lite föredrag där jag berättade om mitt måleri – från det att jag var fem år och skulle måla en tavla för första gången, berättar konstnären Ulla Grönqvist om sammankomsten.

Hennes stora och mångåriga engagemang i konstföreningen Kulörta lyktor är en av anledningars till att hon fått ta emot utmärkelsen. Ulla hyllades dessutom dubbelt under kvällen då hon även fick motta en förtjänstmedalj för lång och trogen tjänst inom gillet.

– Jag trodde det var sju år men det var elva år som jag varit engagerad där. Och jag är fortfarande aktiv, säger Ulla som har ett icke sinande engagemang för att bygden ska ha ett rikt kultur- och föreningsliv.

– Jag tycker inte om skvaller men är en väldigt nyfiken person, berättar Ulla om en av hennes drivkrafter som tar henne framåt.

”Målar, målar målar!”

En annan av hennes stora intressen är människor.

– Min passion är de människor som jag möter. Och alla människor jag möter förvandlar jag till blommor (som är ett av Ullas signum inom konsten, reds.anm) på duken. Och just nu håller jag på att måla, måla, måla för en utställning på Museet Kvarnen i januari.

Konstnären Ulla Grönqvist hyllades dubbelt av Filipstads gille  – dels blev hon utsedd till Årets kulturprofil 2023, dels fick hon motta en förtjänstmedalj för lång och trogen tjänst i gillet.
Konstnären Ulla Grönqvist hyllades dubbelt av Filipstads gille – dels blev hon utsedd till Årets kulturprofil 2023, dels fick hon motta en förtjänstmedalj för lång och trogen tjänst i gillet. Foto: Pernilla Möllberg

Årets andra mottagare av kulturprofilpriset, deckarförfattaren Helén Wigh, är liksom Ulla tacksam över utmärkelsen. På grund av sjukdom kunde Helén dock inte själv närvara under ceremonin.

På frågan hur det känns att vara en kulturprofil svarar hon:

– Det känns fantastiskt roligt och ärofyllt! För mig känns det som en fin bekräftelse på att mitt skrivande om det gamla Filipstad uppskattas då Filipstads gille är en grupp människor som värnar över det historiska Filipstad.

Tidigare i år blev det även känt att Helén tilldelas Ferlinstipendiet som Filipstads kommun delar ut varje år. Att bli så här uppmärksammad av sin hemkommun beskriver hon som hedersamt:

– Det känns varmt i hjärtat att hemorten uppmärksammar mitt arbete på det sättet.

Just nu håller Helén på att arbeta vidare i Elin Roth-serien som hon skapat och fortsätter samtidigt att erövra mark i författarvärlden.

– Karriären fortsätter sin bana framåt och medan jag skriver på näst sista delen i Elin Roth-serien sitter jag och spånar fram en ny serie, vilket är väldigt spännande men också nervöst. Jag har fått så fina recensioner av de som läst mina böcker och hoppas det fortsätter så med kommande titlar.

Helén tillägger:

– Förutom att skrivandet fortsätter har jag fått delta på kändisfest, medverkat i en historisk tidning och blivit efterfrågad till ett par olika projekt, allt känns overkligt men väldigt roligt.

Vad har du för drömmar framåt?

– Ett mål som jag har är att få ge ut mina böcker i de nordiska språken och bredda mina vingar. En journalist från Norge som jag guidade i våras för Visit Värmlands räkning vill återvända till Värmland och då bland annat till Högbergsfältet med en busslast turister och bli guidade av mig, men först efter att de fått läsa Järnmärkt. Journalisten hade blivit tagen av livet i gruvan och tyckte det var gripande. Tänk om jag bara haft Järnmärkt översatt! Det vore ett ypperligt mål!

Artikeltaggar

BöckerFerlinstipendietFilipstadHelén WighHögbergsfältetKonstNorgeNöje/KulturUlla GrönqvistUtmärkelserUtställningarVisit VärmlandVår stad

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.