Hoppa till huvudinnehållet

Än kan huvudrivningen av Hotel John inte starta – upphandlingen är inte klar

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Under veckans gång har grävmaskiner varit igång utanför Hotel John-fastigheten i Filipstad. I nuläget är det inte klart när en stora rivningen av fastigheten ska kunna genomföras.
Under veckans gång har grävmaskiner varit igång utanför Hotel John-fastigheten i Filipstad. I nuläget är det inte klart när en stora rivningen av fastigheten ska kunna genomföras. Foto: Filip Kowalski

Under veckans gång har grävmaskiner varit i rullning utanför Hotel John-fastigheten i Filipstad.

Men än är det inte dags för den stora rivningen.

– Det som görs nu är arbete som vi själva kan göra för att förbereda rivningen – den kommer underlätta det kommande arbetet och bidra till att begränsa kostnaderna något, säger kommunalrådet Christer Olsson (M).

Processen med att riva Hotel John-fastigheten har varit förhållandevis långdragen. Byggnaden har hållits avspärrad då den i nuläget bedöms som en arbetsplats där obehöriga inte har tillträde.

Under den förra veckan har dock grävmaskiner använts i anslutning till byggnaden, vilket skulle kunna vara en indikation på att en slutlig rivning är på gång.

Men så var inte fallet.

– Det vi kan göra är att förbereda en rivning. Den stora rivningen av fastigheten kommer att ske senare, säger Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M).

En stor del av arbetet är redan gjort.

– Mycket av det som fanns invändigt i fastigheten har tagits bort, säger han.

Christer Olssons förhoppning är att den stora rivningen ska kunna komma igång så fort som möjligt, men i nuläget finns inget datum klart för när den skulle kunna komma igång.

– Så fort som upphandlingen är klar kan rivningen komma igång. Men processen med upphandlingen är inte klar, förklarar han.

Under måndagen fick politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ett förslag presenterat för sig om hur området på Flakudden kan komma att användas efter rivningen.

– Ja, vi fick information om planen, säger Åsa Hååkman Eriksson (S) som är andra vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vad tycker du om materialet som presenterades för er politiker?

– Jag tycker att det var bra. Det har en positiv inriktning för kommuninvånarna och för alla som besöker Filipstad. Det som främst känns bra är att vi kommer att få bort den fula byggnaden (Hotel John-fastigheten) och att vi kommer att kunna göra någonting bra av Flakudden som är ett populärt område.

Kan du säga någonting om vad materialet innehåller?

– Nej, inte i nuläget. Det här handlar om ett arbetsmaterial som inte är färdigt. Det finns en arbetsgrupp som jobbar med uppgiften och den ville stämma av med oss politiker så att vi blir med på banan.

Någon deadline är inte satt för när arbetsgruppen ska vara klar med sitt arbete och för när den ska kunna presentera ett färdigt förslag på hur Flakudden kan komma att se ut efter rivningen.

– Det finns ingen tidsram. Men vi ser positivt på planerna och hoppas att de kan genomföras så fort som möjligt, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenChrister OlssonFastigheterFilipstadKommunstyrelsenModeraternaUpphandling

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.