Hoppa till huvudinnehållet

FT:s egna Mellofantast: ”Känner mig redo att bli överraskad, liksom besviken”

Publicerad:
Reporter Emely Wallo Bergare
Emely Wallo Bergare
emely.wallo@filipstadstidning.se
En grå februaridag behöver lite guld och glans - när Mellofesten rullar igång drar FT:s chefredaktör Filip Kowalski på sig den guldiga paljettkavajen med matchande hatt.
En grå februaridag behöver lite guld och glans - när Mellofesten rullar igång drar FT:s chefredaktör Filip Kowalski på sig den guldiga paljettkavajen med matchande hatt. Foto: Emely Wallo Bergare

Februari är här, vilket också innebär att Mellofesten drar igång. På lördag kväll hålls den första deltävlingen i Malmö.

FT:s chefredaktör och av redaktionen utnämnd Melodifestivalexpert, Filip Kowalski, tippar utgången och berättar vad han inte kan vara utan när det vankas Mellomys.

Filip, du har till och med suttit i en Mellopanel för Sveriges radio – hur stort är ditt intresse för Melodifestivalen?

– Möjligen att det var aningen större förr, men det är fortfarande stort. Det känns kul att det är dags för Melodifestivalen igen. Jag känner mig redo för att bli positiv överraskad, liksom besviken, på nytt.

Hur förbereder sig familjen Kowalski/Eriksson för en Mellokväll?

– Vi föräldrar har nämnt tidigare i veckan att Mello är på väg att starta igen för att få till en liten hajp. Sen blir det som i många andra familjer, det ska göras ordning tilltugg inför sändningen. Däremot är det inte så noga med att sätta egna poäng, så det förbereds inga stapeldiagram eller liknande.

Vad kan du bara inte vara utan när det ska mysas till Mello?

– Lokalproducerade chips. Jag är lite för rund om magen för att de kommande veckorna ska vara bra ur chipskonsumtionssynpunkt, men då jag började att spela Pokémon Go aktivt förra året har jag märkt att det går att åtminstone inte öka antalet kroppskilon – så efter varje deltävling får jag ge mig ut på promenader och jaga Pikachu och andra pokémons.

Vilka tror du går vidare denna första deltävling?

– Det är svårt att veta, men Lisa Ajax och Smash Into Pieces borde ha en rimlig chans. Smygtitten av årets bidrag på svtplay gav dock ingen riktig pulshöjare. Det är bara att hoppas att numren kommer att växa när man ser dem i sin rätta kontext.


Lisa Ajax med bidraget Awful Liar, tror Filip har en rimlig chans att ta sig vidare.
Lisa Ajax med bidraget Awful Liar, tror Filip har en rimlig chans att ta sig vidare. Foto: Johan Nilsson/TT

Vilken är den bästa Melodifestivallåten genom tiderna?

– Det finns jättemånga bra. Jag har märkt med åren att jag gillar klassisk hårdrock i allt högre grad, så The Poodles med Night Of Passion är ett alternativ. Men sen går det inte blunda för Lena Philipssons ballad Om igen, den är stark, mer schlager än så kan en låt nog aldrig bli.

Vilket är det ditt bästa Mellominne?

– Bästa minne vet jag inte, men visst kommer jag ihåg hur jag som barn satt med familjen hemma i Karlstad och såg Carola Häggkvist vinna med Främling – på något sätt förstod jag redan då att det här med Melodifestivalen är någonting utöver det vanliga.

Melodifestivalen

De tävlar i den första deltävlingen

1. ”Supernatural” – Adam Woods

2. ”Hela världen väntar” – Samir & Viktor

3. ”Min melodi” – Melina Borglowe

4. ”Forever yours” – Elisa Lindström

5. ”Awful liar” – Lisa Ajax

6. ”Heroes are calling” – Smash Into Pieces

Artikeltaggar

Adam WoodsCarola HäggkvistElisa LindströmHårdrockKarlstadLena PhilipssonLisa AjaxMalmöMusikSchlagerSmash Into PiecesThe Poodles

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.