Hoppa till huvudinnehållet

Antalet katter i Filipstad ökar – Luna och Elsa är två av de populäraste namnen

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Luna är ett av de populäraste kattnamnen i Värmland. På bilden syns Luna, 2, som bor i Filipstad.
Luna är ett av de populäraste kattnamnen i Värmland. På bilden syns Luna, 2, som bor i Filipstad. Foto: Privat

Under hösten har antalet registrerade katter i Filipstads kommun ökat med 20 procent och idag finns totalt 561 katter registrerade i kommunen.

Här listar FT de tio vanligaste kattnamnen.

Sedan den 1 januari i fjol ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket.

I Filipstads kommun fanns vid årsskiftet 561 katter registrerade. Jämfört med maj förra året har antalet registrerade katter därmed ökat med 20 procent, vilket gör Filipstads kommun till en av de kommuner i landet där registreringen gått långsammast under perioden. Det visar statistik från Jordbruksverket, som har analyserats av Newsworthy.

561 katter motsvarar ungefär 54 katter per 1 000 invånare. Den kommun som har den största relativa kattbefolkningen i Värmland är Storfors, där det går 66 katter per 1 000 människor.

Vanligaste kattnamnen

Totalt i Sverige beräknas det i nuläget finnas ungefär 1,4 miljoner katter, men eftersom många inte är registrerade vet man ingen exakt i siffra.

Tittar man på länet finns nu uppskattningsvis 13 300 registrerade katter i Värmland, och det vanligast förekommande namnet bland dem (139 stycken) är Doris. På andra plats hamnar namnet Sigge, som 126 katter lyssnar till och nykomlingen på topp tio-listan i år är Zelda.

På tredje och femte plats hittar vi kattnamnen Luna och Elsa. Hos Åse och Markus Larsson samt barnen Elias och Matilda Nordqvist i Filipstad, bor totalt fem katter, varav två heter Luna och Elsa.

– Elsa är som en liten prinsessa, väldigt kavat och ska ha det på sitt sätt. Passar det inte så visar hon det, men hon visar också när det är något hon gillar. Hon älskar att bli klappad på huvudet eller hakan, berättar Åse Larsson.

– Och Luna är en riktig liten busunge. Hon är högt och lågt som en liten mini-Tarzan. Vi hämtade henne från djurskyddet i Kristinehamn 2022 och hon har en skada i ena framtassen som gör att hon går på hasen, men man skulle inte kunna tro att hon är skadad.

Vad är deras favoritgodis?

– Det är ju kattgodiset Dreamies som är favoriten.

Har de något partytrick?

– Elsa har en grej för sig: när vi kommer hem så möter alla katter oss, men Elsa ska alltid busa till det lite extra. Då brukar hon springa runt en klöspelare och då ska jag vara där och busa lite med henne och sen klättrar hon upp i den, säger Åse Larsson.

Både Luna och Elsa är av rasen huskatt, som är den allra vanligaste rasen i Sverige. Det finns nästan 327 000 registrerade huskatter, vilket innebär att tre av fyra registrerade katter är av rasen huskatt. Rasen är 16 gånger vanligare än den näst vanligaste, ragdoll (knappt 20 700 katter). På tredje plats kommer maine coon med drygt 11 300 katter.

Fakta om nya lagen

Sedan den 1 januari i fjol ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket.

Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.

Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.

I nuläget är det oklart hur många katter som faktiskt finns i landet, då var tredje katt inte registreras, men Jordbruksverket räknar med att den nya lagen ska bidra till ett relativt heltäckande register inom fyra till fem år.

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurJordbruksverketNewsworthyStatistikSunneSunne kommunVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.