Hoppa till huvudinnehållet

Vägskyltar nedkörda: ”Entreprenören ser över det här och beställer nya skyltar”

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Det finns flera farthinder efter genomfarten i Lesjöfors. Nu har flera skyltar körts ned.  Arkivbild.
Det finns flera farthinder efter genomfarten i Lesjöfors. Nu har flera skyltar körts ned. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Flera så kallade refugskyltar har körts ned efter genomfarten i Lesjöfors. Varje skylt kostar cirka 1 000-2 000 kronor att ersätta.

Efter genomfarten har det byggs flera fartdämpande hinder. Nu har alltså flera skyltar körts ned. Det handlar om så kallade påbudsmärken som trafikanter är skyldiga att följa och visar vilken körbana som ska väljas. Tills dessa har ersatts med nya skyltar så har Trafikverket provisoriskt satt upp mindre skyltar.

Elinor Örtendahl, projektledare på Trafikverket, tror att vägskyltarna har körts ned av någon lastbil.

– Entreprenören ser över det här och beställer nya skyltar, säger Elinor Örtendahl och förklarar att entreprenören i det här fallet ser det som en trafikskada då inga indikationer kommit från polisen om skadegörelse.

I de fall det handlar om skadegörelse så görs en polisanmälan. Är det nedkört på grund av en lastbil som varit oförsiktig så görs ingen polisanmälan

Hon förklarar att den som kör ned en vägskylt måste anmäla detta på Trafikverkets hemsida.

Ökat buller

De fartdämpande hindren som finns efter genomfarten kan vara relativt svåra att passera för en lastbil, inte minst om det är halt på platsen. Personbilar som kör genom Lesjöfors tvingas också sänka hastigheten kraftigt när de ska passera hindren, för att sedan öka hastigheten upp till den tillåtna igen. Detta är något som kan bidra till att de farliga utsläppen från fordonen ökar. Dessutom ökar bullret från trafiken på grund av detta.

En lösning kanske skulle kunna vara att ta bort dessa farthinder och ersätta dem med fartkameror för att skapa ett jämnare trafikflöde, minska bullret och utsläppen från fordonen.

Artikeltaggar

Filipstads kommunLesjöforsTrafikÅtgärder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.