Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivsföreningen blickar framåt: ”Företagsgalan perfekt forum för nätverkande”

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
Ulla Badh och Mariska Kaandorp är två driftiga medlemmar i föreningen FQ Filipstads Företagarquinnor. De ser nu fram emot Företagsgalan och trycker på vikten av att nätverka och samarbeta.
Ulla Badh och Mariska Kaandorp är två driftiga medlemmar i föreningen FQ Filipstads Företagarquinnor. De ser nu fram emot Företagsgalan och trycker på vikten av att nätverka och samarbeta. Foto: Pernilla Möllberg

FQ Filipstads Företagarqvinnor trycker på vikten av att nätverka och samarbeta.

Mariska Kaandorp och Ulla Badh är två av 25 driftiga kvinnor i föreningen som slår ett slag för den stundande företagsgalan i Filipstad.

– Det är ett perfekt forum för nätverkande. FQ har knutit kontakter och fått med nya medlemmar i föreningen tack vare galan, berättar Ulla.

Föreningen FQ Filipstads Företagarquinnor har existerat i cirka 30 år och består av 25 kvinnliga företagare i Filipstad. Medlemmarna bedriver både små och stora företag, en del har höga ambitioner, en del jobbar mer på hobbynivå. Men alla är välkomna i föreningen. Mariska Kaandorp och Ulla Badh är två av medlemmarna och FT träffar dessa driftiga damer i Ullas salong Hår & Hälsa.

– FQ har någon aktivitet varje månad, oftast är det 6-8 medlemmar som träffas. Vi hjälper varandra, delar erfarenheter, stöttar och motiverar varandra. Om det finns något seminarium eller föreläsning i närheten passar vi på att åka på det, berättar Mariska.

Mariska Kaandorp har varit medlem i FQ Filipstads Företagarquinnor sedan 2014. Hon säljer produkter i serien Krasilnikoff och hon samsas med utrymmet i Ullas salong tillsammans med ytterligare två företag.
Mariska Kaandorp har varit medlem i FQ Filipstads Företagarquinnor sedan 2014. Hon säljer produkter i serien Krasilnikoff och hon samsas med utrymmet i Ullas salong tillsammans med ytterligare två företag. Foto: Pernilla Möllberg

Nätverka A och O

Mariska framhåller vikten av att nätverka. Eftersom hon bedrev företagande även i hemlandet Holland, var det en naturlig ingång att 2014 gå med i FQ.

– Att flytta till ett annat land kan ibland vara knepigt. För att få reda på hur saker och ting fungerar här, tyckte jag att det var ett smidigt sätt att gå med i FQ i Filipstad. Att nätverka är A och O.

Mariska är lärare på Försäljning- och Serviceprogrammet på Spångbergsgymnasiet, men är också utbildad inom textil. Under en längre tid har drivit handel med inriktning på underkläder och till lokalen där bland annat Hår & Hälsa driver sin verksamhet, kom Mariska 2020.

– Eftersom jag arbetar på skolan har jag lite tidsbrist, Petra Hedström ska därför ta över verksamheten med underkläder och jag håller just nu på att lära upp henne. Dock kommer jag att behålla andra delar av min verksamhet i lokalen, förklarar hon.

Med från start

Ulla Badh är en företagskvinna med lång erfarenhet i ryggen. Hon har haft salongen i 36 år, hon startade verksamheten den sista februari 1988. I FQ har Ulla varit medlem sedan föreningen startade för cirka 30 år sedan.

– På den tiden när vi startade fick inte kvinnliga företagare vara med i företagsföreningarna. Vi var inte fullvärdiga företagare i det mansdominerade företagsklimatet som då rådde, berättar Ulla.

Ulla Badh är en erfaren företagskvinna. Hon startade salongen redan 1988. Hon har en bred kundkrets och tycker att det går bra att bedriva företag i Filipstad.
Ulla Badh är en erfaren företagskvinna. Hon startade salongen redan 1988. Hon har en bred kundkrets och tycker att det går bra att bedriva företag i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Kvinnliga företagare kände att de behövde ha företagsutvecklande på agendan. Det som näringslivskontoret gör idag, var FQ först i Värmland med att starta upp för kvinnor. De hjälpte i egenskap av mentorer till exempel nyetablerade företagare med budget och marknadsföringsplan.

– Vi arrangerade föreläsningar och utbildningar om alltifrån bokföring till försäkringar. Men även om manligt och kvinnligt kroppsspråk, vi pratar nämligen olika.

Nu är föreningens syfte att träffas och få en möjlighet att presentera sig själv och sitt eget företag inför andra företagare. Både Mariska och Ulla konstaterar att företagsklimatet för kvinnor idag har blivit bättre, men framhåller att det kan naturligtvis bli ännu bättre.

– Det är ett djupt rotat samhällsproblem att mäns yrken och aktiviteter premieras framför kvinnans. Vi måste bli bättre på att vara stolta över oss själva, menar Ulla.

Företagsgalan 2024

Den årligt återkommande Företagsgalan är i antågande och Mariska är i full färd med att fixa det sista inför det glammiga eventet. Hon är med och arrangerar galan i egenskap företrädare för föreningen FQ.

– I vanlig ordning kommer priser att delas ut till företag i olika kategorier. Bland annat uppmärksammas årets UF-företag som jag är inblandad i, jag har nämligen gjort Draknästet på skolan. Vidare kommer Årets ledare, medarbetare, microföretag och Årets inspiratör att koras, berättar Mariska.

Hon trycker på att Företagsgalan är ett ypperligt forum för nätverkande.

– Vi kan lära känna varandra och få reda på vilka företag som finns i Filipstad. Det är viktigt att skapa kontakter, allt blir mycket lättare om man känner varandra. Har man träffat en person blir det genast mycket lättare att ta kontakt, menar Mariska.

Även Ulla slår ett slag för det festliga eventet.

– Det är ett jättetrevligt sätt att träffa andra företagare. Vi i FQ har knutit kontakter och fått med nya medlemmar i föreningen tack vare galan, berättar Ulla.

Samarbete premieras

FQ fick kontakt med Rotary i Filipstad via medlemmar i FQ.

– Vi ville undersöka hur vi kan jobba tillsammans och dra nytta av varandra. Rotary kan bjuda på föreläsningar och därigenom får vi mer variation i vårt program. Både Rotary och FQ besitter mycket kunskap, vi kan hjälpa varandra och byta erfarenheter. Lars Nilsson i Rotary formulerade budskapet väldigt bra: ”Kan vi göra nyttigt tillsammans på det lokala planet med idéer och tankar kring framtiden som är till nytta för våra föreningar och bidra till att stärka varumärket Filipstad?”.

– Det är en bra sammanfattning av vår gemensamma målsättning, förklarar Mariska.

Varför ska man vara med i FQ Filipstads Företagsquinnor?

– Bland annat för att få tips och råd av kvinnliga företagare som har längre erfarenhet av att bedriva företag och att knyta ett nätverk. Men även en möjlighet att få visa sitt företag för varandra. Det som är gemensamt är att vi framför allt tänker på att handla lokalt, vi måste hjälpas åt och stötta varandra om vi ska finnas kvar i Filipstad, säger Ulla.

Artikeltaggar

DraknästetFilipstadGalorHollandLars NilssonLärareNöje/KulturRotarySpångbergsgymnasietTidskrifterUtbildningVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.