Hoppa till huvudinnehållet

System för utsortering av matavfall inte klart - kommunen har inte sökt dispens

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Nu ska matavfallet sorteras ut.
Nu ska matavfallet sorteras ut.

Från den 1 januari i år är det obligatoriskt för alla i EU att sortera ut matavfallet från annat avfall. Detta gäller både verksamheter och hushåll. I Filipstads kommun har det dock ännu inte införts fullt ut. Kommunen har inte heller sökt dispens från de nya reglerna hos Naturvårdsverket.

Sedan december förra året pågår utkörning av kärl och köksutrustning i Filipstads kommun till de hushåll som inte har haft matavfallssortering tidigare.

– Tyvärr har arbetet sammanfallit med många andra projekt så vi ligger lite efter i utkörningen men vi jobbar på det, säger Malin Andersson, renhållningschef i Filipstads kommun, och förklarar att planen är att detta ska vara klart före sommaren.

Hon fortsätter:

– Taxan med möjligheten att välja bort sortering infördes 20240101. Utkörningen påbörjade dock i december, samtidigt fick kommunen ansvar för befintlig förpackningsinsamling och det arbetet var tvunget att prioriteras.

Abonnemang avvecklas

Filipstads kommuns abonnemang med blandat avfall avvecklas och ersätts med ett abonnemang med matavfall och restavfall. I år ska renhållningsenheten alltså införa matavfallsinsamling för de som inte redan har detta.

Det innebär att det är obligatoriskt att sortera ut matavfall, i första hand genom ett sorterat abonnemang med ett brunt och ett grönt kärl. Det kommer dock fortfarande att finnas möjlighet att ha ett abonnemang med godkänd hemkompost.

Filipstads kommun har alltså inte ansökt om dispens hos Naturvårdsverket ännu, men Malin Andersson uppger att en ansökan om dispens ska skickas in för den tid det kommer att ta att införa sortering hos samtliga kunder.

Minska matavfallet

Idag sorteras knappt 40 procent av matavfallet som skapas i Filipstads kommun. Av det som sorteras ut via kommunens system går 100 procent till rötning där det blir biogödsel och biogas.

Målsättningen för hela landet är att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas.

Senast den 1 januari 2027 ska kommunen ha infört fastighetsnära insamling av exempelvis papper och plast.

Artikeltaggar

AvfallBiogasEUFilipstadFilipstads kommunHushållNaturvårdsverketSamhälleTrafik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.