Hoppa till huvudinnehållet

Två Filipstadstjejer är årets Ryla-Stipendiater: ”Blev jätteförvånad, ska bli spännande”

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
Årets Ryla-Stipendiater är två Filipstadstjejer, en av dem är Lisa Ciscar Houshi som jobbar på Ica Kvantum i Filipstad.
Årets Ryla-Stipendiater är två Filipstadstjejer, en av dem är Lisa Ciscar Houshi som jobbar på Ica Kvantum i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Ryla (Rotary Youth Leadership Awards) är en ledarskapsutbildning som organiseras av rotaryklubbar och distrikt för personer i åldrarna 14-30 år. Där utvecklar de sina färdigheter som ledare samt skapar viktiga kontakter.

Rotaryklubben i Filipstad har under några år skickat stipendiater på den eftertraktade utbildningen och årets stipendiater är Amanda Sandgren och Lisa Ciscar Houshi.

Amanda Sandgren driver hårsalongen Vita Hörnan och är en av två Filipstadstjejer som tilldelats årets Rysa-Stipendium, vilket innebär att de får varsitt stipendium på 5000 kronor. Inom kort ska de gå ledarskapsutbildningen i Kristinehamn och Amanda tycker att det ska bli jättespännande.

– Jag hade aldrig hört talas om utbildningen tidigare, det ska bli väldigt kul att se vad det är och vad man lär sig.

Amanda har varit i hårfrisörsbranschen i fem år på heltid.

– Jag haft en anställd i snart ett år och nästa vecka byter vi lokal. Så det händer mycket just nu.

Amanda Sandgren är en av årets Ryla-Stipendiater.
Amanda Sandgren är en av årets Ryla-Stipendiater. Foto: Pernilla Möllberg

Vad är målsättningen framåt?

– Jag vill utveckla verksamheten, kanske anställa någon mer frisör. Jag vill också att butiken ska kunna växa. Jag vill också skaffa en webbshopp och försöka få igång den. Och jag vill stanna i Filipstad, jag vill inte någon annanstans, poängterar Amanda.

Tacksam för möjligheten

Lisa Ciscar Houshi är säljledare inom kött och chark på ICA Kvantum i Filipstad. Hon är den andra Ryla-Stipendiaten 2024.

– Det känns jätteroligt att få den möjligheten. Jag blev jätteförvånad, det här var något jag aldrig hört talas om, så det var som en liten chock för mig, säger Lisa.

Lisa Ciscar är en av Ryla-Stipendiaterna 2024. Hon är tacksam över möjligheten att få gå ledarskapsutbildningen i Kristinehamn, och ser fram emot att få fortsätta arbeta med det hon gillar.
Lisa Ciscar är en av Ryla-Stipendiaterna 2024. Hon är tacksam över möjligheten att få gå ledarskapsutbildningen i Kristinehamn, och ser fram emot att få fortsätta arbeta med det hon gillar. Foto: Pernilla Möllberg

Hur tänker du framåt efter utbildningen?

– Jag vill fortsätta att jobba med det som jag gör nu, jag trivs jättebra på jobbet som jag har och vill utvecklas inom det. Jag vill göra det jag tycker är kul och kunna leva på det. Det ska bli spännande med utbildningen. Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig, men jag har hört att det ska vara föreläsningar, det kommer nog att bli intressant. Det ska bli jättekul, jag är tacksam att jag får den här möjligheten, säger Lisa.

Amanda Sandgrens mål är att på sikt få sin verksamhet att växa, och det är i Filipstad hon vill verka.
Amanda Sandgrens mål är att på sikt få sin verksamhet att växa, och det är i Filipstad hon vill verka. Foto: Pernilla Möllberg

Samverkan med näringslivskontoret

Före detta presidenter i Rotaryklubbarna ansvarar för kontakten med stipendiaterna, och i år var det Christer Olsson, medlem och före detta president i Filipstads Rotaryklubb, som ombesörjde kontakten.

– Ledarutbildningen startades ursprungligen upp 1971 i Australien och har sedan spridit sig över världen. Det är en väldigt avancerad ledarutbildning som riktar sig till ledare inom företag, personer som driver eget företag och ledare inom idrott och föreningsliv. De har möjlighet att få gå utbildningen och få ett stipendium ifrån Rotaryklubben, berättar Christer Olsson.

Han fortsätter:

– Utbildningen sker i Kristinehamn och den här gången kommer även landshövdingen Georg Andrén att närvara. Vi har samverkat tillsammans med kommunens näringslivskontor sedan några år och Maria Thiery Wase tipsade då om Amanda Sandgren och jag tipsade om Lisa Ciscar Houshi.

Artikeltaggar

AustralienButikerChrister OlssonFilipstadFrisörerFöreningslivGeorg AndrénHandelIca KvantumKristinehamnMaria Thiery WaseRotarySkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.