Hoppa till huvudinnehållet

Bredbandsutbyggnaden i östra Värmland klar: ”Äntligen är vi i mål ”

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Deltagarna fick information om hur en så kallad nod fungerar. Från vänster Johan Rosqvist, kommunchef Storfors kommun, Erik Larsson, regional bredbandskoordinator Region Värmland, Jan Ekelund, kommunjurist Kristinehamns kommun, Lars Nilsson, ordförande kommunstyrelsen Kristinehamns kommun, Joakim Johnson, kommunansvarig för GlobalConnect i Värmland, Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande i Storfors kommun, Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstads kommun, Jan Nyström, enhetschef IT i Kristinehamns kommun, Christer Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun, Mikael Kilhage, IT-chef Filipstads kommun, Maria Sörman, affärsansvarig offentlig sektor GlobalConnect, och
Fredrik Hagvall, byggledare GlobalConnect.
Deltagarna fick information om hur en så kallad nod fungerar. Från vänster Johan Rosqvist, kommunchef Storfors kommun, Erik Larsson, regional bredbandskoordinator Region Värmland, Jan Ekelund, kommunjurist Kristinehamns kommun, Lars Nilsson, ordförande kommunstyrelsen Kristinehamns kommun, Joakim Johnson, kommunansvarig för GlobalConnect i Värmland, Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande i Storfors kommun, Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstads kommun, Jan Nyström, enhetschef IT i Kristinehamns kommun, Christer Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun, Mikael Kilhage, IT-chef Filipstads kommun, Maria Sörman, affärsansvarig offentlig sektor GlobalConnect, och Fredrik Hagvall, byggledare GlobalConnect. Foto: Göran Persson

Bredbandsutbyggnaden i östra Värmland har gått i mål och därmed kommer det fem år långa projektet att avslutas. Kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn har - tillsammans med infrastrukturbolaget GlobalConnet- arbetat för att säkra tillgången till bredband både i tätorterna och glesbygden.

– Det känns fantastiskt att fira det sista spadtaget och slutet på ett mångårigt projekt för att säkra tillgången till fiber både i tätort och på landsbygd i en, ibland, utmanande terräng. Att vi nu kommit i mål är ett resultat av ett långsiktigt och nära samarbete och ”Östra Värmlandsmodellen” har blivit en inspiration för andra kommuner i landet, säger Joakim Johnson, kommunansvarig i Värmland för GlobalConnect, i ett pressmeddelande.

Cirka 600 miljoner kronor har investerats i bredbandsutbyggnaden av GlobalConnet, kommunerna och genom EU-stöd.

Det finns omkring fem så kallade noder i Filipstads kommun.
Det finns omkring fem så kallade noder i Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstads kommun, är nöjd med att projektet äntligen är i mål.

– Äntligen är vi i mål med vårt gemensamma fiberprojekt i Östra Värmland, Att knyta samman våra kommuner och samhälle, även de som bor utanför tätorterna, möjliggör en framtid med snabbare kommunikation anpassad efter de behov medborgarna och välfärden står inför, säger Hannes Fellsman.

Utmanade arbete

År 2017 var det cirka 40 procent av hushållen som hade tillgång till bredband på landsbygden. Därefter har antalet hushåll med tillgång till fiber mer än fördubblats.

Bredbandsutbyggnaden i kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn är nu i mål.
Bredbandsutbyggnaden i kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn är nu i mål. Foto: Göran Persson

Arbetet med att gräva ned fiberkabel har dock varit svårare än beräknat, bland annat på grund av en stor andel glesbygd och svåra markförhållanden.

Totalt är det 2 785 hem som har kopplats upp mot fiber. Fiberdragningar har dessutom förberetts till ytterligare 1 889 hushåll i de tre kommunerna.

Från denna så kallade nod går fiberkablarna ut till flera andra områden i kommunen.
Från denna så kallade nod går fiberkablarna ut till flera andra områden i kommunen. Foto: Göran Persson

Detta innebär att andelen hushåll med tillgång till fiber i sin absoluta närhet kommer att landa på över 97 procent i Filipstad och över 98 procent i Storfors under 2024.

Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande i Storfors kommun, betonar vikten av bredbandssatsningen.

– Det är oerhört viktigt idag i mindre kommuner där både företag och arbete bedrivs hemifrån. All verksamhet bygger på att det finns nätverk någonstans, säger Ingemar Olsson till FT.

Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande, Storfors kommun.
Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande, Storfors kommun. Foto: Göran Persson

Firade avslutet

På tisdagen den 6 februari anordnades en pressträff för att fira avslutet av projektet, summera arbetet och dela aktuella siffror över hur bredbandsutbyggnaden i respektive kommun ser ut. Representanter för både kommun och projektet fanns då på plats. Dessutom hölls ett avslutande styrgruppsmöte med företaget och berörda kommuner.

Deltagare var bland andra Joakim Johnson, kommunansvarig för GlobalConnect i Värmland, Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstads kommun, Christer Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Filipstads kommun, Johan Rosqvist, kommunchef, Storfors kommun, Ingemar Olsson, kommunstyrelsens vice ordförande i Storfors kommun, Lars Nilsson, ordförande kommunstyrelsen Kristinehamns kommun, och Jan Nyström, enhetschef IT i Kristinehamns kommun.

Deltagarna fick bland annat lära sig mer om en av de så kallade noderna i centrala Filipstad. Det är en knutpunkt där fiberanslutningen sedan förgrenas ut till fler områden i kommunen. I Filipstads kommun finns det en handfull sådana noder.

Christer Olsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Filipstads kommun, undrade över säkerheten kring denna viktiga byggnad. Han fick besked om att det finns avtal med bevakningsföretag som ska kontrollera att inga obehöriga tar sig in i byggnaden.

Artikeltaggar

BredbandChrister OlssonFilipstads kommunHannes FellsmanHushållKommunstyrelsenLandsbygdPrivatekonomiTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.