Hoppa till huvudinnehållet

Filipstad och Lesjöfors har möjlighet att klättra uppåt – så spelas slutspurten

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Filipstad är med i kampen om seriesegern i damernas division 2.
Filipstad är med i kampen om seriesegern i damernas division 2. Foto: Filip Kowalski

Visst är det kyligt ute, men våren är snart här.

Lagom till att den första tussilagon kikar fram är det dags att summera innebandysäsongen.

Men först ska de sista omgångarna i de värmländska distriktsserierna spelas – och med några matcher kvar har bland andra Filipstads damlag och Lesjöfors herrlag chansen att klättra i seriesystemet.

Innebandysäsongen har nått sin upploppsraka. Om en dryg månad kommer det stå klart vilka lag som kommer att klättra i seriesystemet, samt vilka lag som kommer att få ta ett kliv neråt.

För Filipstads damlag ser avslutningen ut att kunna bli spännande. Vid en första blick i tabellen skulle man kunna tro att laget har hamnat på efterkälken i kampen om förstaplatsen. Serieledande Kristinehamn och tabelltvåan Åmål/Billingsfors har för tillfället sex poäng mer än vad Filipstad har, men till saken hör att FIBK har två matcher färre spelade än sina konkurrenter i tabelltoppen. Filipstad har dessutom bättre målskillnad.

Således är det bäddat för en spännande avslutning i damernas division 2. Matchen i Filipstads sporthall den 16 februari kommer att få en stor betydelse för avslutningen av säsongen, eftersom Filipstad ska ta emot Åmål/Billingsfors. Innan serien är färdigspelad ska Filipstad även möta Nordmarken (hemma den 21 februari), Hultsberg (borta den 24 februari), Kristinehamn (hemma den 1 mars). Filipstad ska även möta tabelljumbon Lysvik på bortaplan innan serien är slut, men den matchen har ännu inte fått något fastställt speldatum.

Även i seriens poängliga är Filipstad representerat i toppen. Katrin Sjöberg har goda chanser att bli poängdrottning i division 2 då hon för tillfället leder poängligan med 31 poäng, fördelat på 17 mål och 14 assist. Hon är närmast jagad av Hertzögas Ellida Moss som har 25 poäng på andraplatsen. Trean Klara Gustafsson från Hultsberg har lika många poäng som fyran, Filipstads Wilma Berggren. Båda har gjort 22 poäng hittills, men Wilma Berggren får än så länge nöja sig med fjärdeplatsen då hon har gjort förre mål än Klara Gustafsson.

Svårt för herrlaget

För Filipstads herrlag i division 2 ser läget inte lika ljust ut. Laget har en teoretisk chans att ta sig upp till den sista slutspelsplatsen i serien, men då behöver laget vinna sina avslutande fyra matcher samtidigt som konkurrenterna om den sista platsen, Skattkärr, Karlskoga, Skoghall utveckling och Edebäck, måste förlora så många matcher som möjligt.

På fredag kommer Filipstad ta emot Skoghall utveckling hemma i Filipstads sporthall, därefter har laget kvar att möta Karlstad Ungdom (borta den 17 februari), Grums (borta den 24 februari) och Billingsfors (hemma den 2 mars).

Filipstads David Endl finns på plats 12 i poängligan i divsion 2.
Filipstads David Endl finns på plats 12 i poängligan i divsion 2. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Att någon av Filipstadsspelarna skulle nå en topp 3-placering individuellt i poängligan är också långsökt. David Endl ligger för tillfället på 12:e plats med 26 poäng fördelat på 12 mål och 14 assist. Han har långt upp till Edebäcks David Andersson på förstaplatsen som har 49 poäng.

Lesjöfors utmanar

Lesjöfors herrlag har skaffat sig ett fint utgångsläge inför avslutningen av division 5 central. Laget ligger för tillfället på tredje plats i tabellen på samma poäng som tvåan Edebäck C. Lesjöfors har dock en match mer spelad i kampen om andraplatsen bakom serieledaren Åmål, laget har dessutom sämre målskillnad jämfört med Edebäck C. Skulle Lesjöfors klara att ta sig förbi Edebäck C kommer det att få kvala uppåt i seriesystemet.

På lördag ska Lesjöfors möta Lysvik U på bortaplan, därefter väntar Åmål hemma den 23 februari, Säffle U borta den 1 mars och Edebäck C hemma den 9 mars.

Jesper Gjermandsen har vuxit ut till en pålitlig poängplockare för sitt Lesjöfors.
Jesper Gjermandsen har vuxit ut till en pålitlig poängplockare för sitt Lesjöfors. Foto: Filip Kowalski

I seriens individuella poängliga finns Lesjöforsspelaren Jesper Gjermandsen för tillfället på niondeplats med 18 poäng, fördelat på 8 mål och 10 assist. Hans lagkamrat Melwin Salvér Skoog har för tillfället elfteplatsen med 17 poäng, fördelat på 11 mål och 6 assist. Åmåls Hugo Rosén toppar poängligan med 34 poäng.

Damlaget i toppstriden

I damernas division östra division 3-serie ser det ut som att Molkomlaget SK Örnen har kopplat ett litet grepp om andraplatsen, vilket skulle innebära att laget får kvala uppåt om det lyckas att behålla placeringen säsongen ut. Serieledaren Kristinehamn U har fyra poäng mer än vad SK Örnen har i dagsläget. Samtidigt jagas Molkomlaget av Degerfors/Karlskoga – det skiljer bara tre poäng mellan lagen.

Alexandra Lundh och hennes lagkamrater i Örnen är inblandade i toppstriden av damernas division 3 östra.
Alexandra Lundh och hennes lagkamrater i Örnen är inblandade i toppstriden av damernas division 3 östra. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

På lördag ska Örnen möta just Degerfors/Karlskoga på bortaplan, därefter väntar en hemmamatch mot Edebäck den 16 februari och en hemmamatch mot Kristinehamn U den 24 februari.

Degerfors/Karlskogas Julia Olsson toppar den individuella poängligan med 31 poäng. Andraplatsen och tredjeplatsen tas dock för tillfället hand om Örnenspelare – Tilde Thörnqvist på plats 2 med 21 poäng och Natalie Larsson på plats 3 med 19 poäng.

Mycket jämn serie

Örnens herrlag har det jobbigt i bottenstriden i den värmländska division 3-serien. Laget ligger på näst sista plats i tabellen, vilket skulle betyda nedflyttning till division 4 när säsongen är färdigspelad. Det är dock mycket jämnt i serien – Örnen har bara fyra poäng upp till Sunnanå som ligger på tredje plats i tabellen, en placering som innebär kvalspel uppåt.

På söndag ska Örnen möta tabelltvåan Hultsberg U på bortaplan, därefter väntar Munkfors borta den 18 februari, Sunnanå på hemmaplan den 23 februari, Åmotfors borta den 1 mars och Munkfors hemma den 8 mars.

I den individuella poängligan finns flera Örnenspelare på topp 10-listan. Sunnanås Andreas Vestlund leder med 40 poäng – bakom honom finns Örnens Martin Ström på tredjeplatsen med 31 poäng, Marcus Frödén på sjätteplatsen med 28 poäng och Carl Sundqvist på sjundeplatsen med 28 poäng.

Den förre Filipstadsspelaren Marcus Frödén är en viktig kugge i Molkomlaget Örnen som har fina möjligheter att klättra uppåt i division 3 under de avslutande omgångarna.
Den förre Filipstadsspelaren Marcus Frödén är en viktig kugge i Molkomlaget Örnen som har fina möjligheter att klättra uppåt i division 3 under de avslutande omgångarna. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

David EndlEdebäckFilipstadHugo RosénHultsberg UInnebandyJulia OlssonKatrin SjöbergLesjöforsNordmarkenSK ÖrnenWilma BerggrenÖrnen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.