Hoppa till huvudinnehållet

Hund attackerade ung kvinna – hundvakten åtalas för grovt brott

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
 En kvinna från Filipstad blev i november illa biten av en schäfer i samband med ett besök hos en manlig bekant. Nu åtalas mannen för grovt vållande till kroppsskada.
En kvinna från Filipstad blev i november illa biten av en schäfer i samband med ett besök hos en manlig bekant. Nu åtalas mannen för grovt vållande till kroppsskada.

Det var i november förra året som en kvinna i 20-årsåldern besökte en manlig bekant i Filipstad.

Under besöket blev kvinnan biten i ansiktet av en hund som mannen passade. Mannen åtalas nu för grovt vållande till kroppsskada.

Mannen, som även han är i 20-årsåldern, passade vid tillfället en hund av rasen schäfer.

Kvinnan uppger i förhör att hunden hoppade på henne direkt när hon hade kommit fram till mannens bostad och han öppnade dörren.

Hunden bet då kvinnan i höger kind så pass hårt att det uppstod en större, blödande sårskada och kvinnan åkte tillsammans med mannen till akutmottagningen, där hon fick sy två stygn.

Vid ett återbesök på vårdcentral en vecka senare, reagerade dock en sjuksköterska på att kvinnan fortfarande var förlamad i halva ansiktet och rådde henne att boka tid hos en nervspecialist.

Tio stygn till

Hos en nervspecialist i Karlstad, fick kvinnan sy ytterligare tio stygn i kinden. Hon behandlades dessutom med antibiotika och penicillin, eftersom såret hade blivit infekterat.

I ett förhör med polisen ett par månader senare, uppgav kvinnan att hon fortfarande hade väldigt ont av ärret och att hon fortfarande var förlamad i halva ansiktet. Enligt förundersökningsprotokollet ska ärret vara ungefär tre till fyra centimeter långt.

Nekar till brott

Den tilltalade mannen äger inte själv hunden, utan passade den åt närstående, men eftersom det var han som vid tillfället var ansvarig för hunden är det alltså han som åtalas för brottet.

Mannen nekar dock till brott och menar att han inte såg händelsen samt att hunden aldrig hade gjort något liknande tidigare. Han berättar också att en veterinär gjort bedömningen att hunden kan ha varit allvarligt sjuk vid tillfället för händelsen, och mannen menar att det kan ha varit därför som den uppträdde aggressivt. Hunden avlivades strax efter händelsen.

Kvinnan yrkar i dagsläget på 110 000 kronor i ersättning.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFilipstadHusdjurVållande till kroppsskadaÅtal

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.