Hoppa till huvudinnehållet

Återremiss för motion om hundrastgård – i länets näst hundtätaste kommun

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Hällefors kommun är länets näst hundtätaste kommun.
Hällefors kommun är länets näst hundtätaste kommun. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det har lämnats in en motion om att bygga en hundrastgård i Grythyttan. Kommunstyrelsen i Hällefors kommun beslutade om en återremiss med motiveringen att ett underlag för nuvarande hundrastgård i Hällefors centralort ska tas fram för att tydliggöra kostnaderna.

När kommunstyrelsens tog upp ärendet yrkade Allan Myrtenkvist (S) återremiss med motiveringen att underlag för nuvarande hundrastgård ska tas fram för att tydliggöra kostnaderna.

Ordförande Cecilia Albertsson (M) ställde bifall mot avslag på Allan Myrtenkvist med fleras återremissyrkande och fann att det avslogs.

Votering begärdes och verkställdes genom handuppräckning. För återremiss röstade Saskia van der Zanden (V), Katja Ollila (V), Håkan Bergström (S), Susanne Grundström (S), Wilhelm Tham (GL) och Allan Myrtenkvist (S).

För avslag på återremiss röstade Madelene Jönsson (SD), Lars-Göran Zetterlund (C), Sten Walegren (GL), ordförande Cecilia Albertsson (M) och Jacob Neerings (M).

Ordförande Cecilia Albertsson (M) fann därmed att återremissyrkandet vann bifall.

Föreslog avslag

Det var i oktober förra året som Ann-Charlotte Nässéns (S) och Torbjörn Saxins (S) lämnade in en motion om att Hällefors kommun ska bygga en hundrastgård i Grythyttan.

I november tog kommunstyrelsen beslut om att motionen skulle remitteras till kommunförvaltningen för beredning. Utifrån kommunens svåra ekonomiska läge föreslår förvaltningen att motionen avslås.

Förvaltningen har inget förslag på var en hundrastgård skulle kunna anläggas i Grythyttan och framhåller att det kan vara svårt att hitta en lämplig plats. Dessutom menar förvaltningen att en hundrastgård beräknas kosta mellan 50 000 kronor till 200 000 kronor.

Hundtät kommun

– I Hällefors kommun fanns det vid årsskiftet 2023 totalt 1 243 registrerade hundar.

– Det fanns därmed 181 hundar per 1 000 invånare.

– Detta gör Hällefors till länets näst hundtätaste kommun.

Sedan tillkommer kostnader för drift och underhåll. Dessutom tillkommer kostnader för utredning kring var en hundrastgård skulle kunna anläggas, samt kostnader för eventuella tillstånd och bygglov.

Eftersom kommunens ekonomi är ansträngd, med stora besparingsförslag inom alla verksamheter, så menar förvaltningen att kostnaden för en ny hundrastgård inte kan motiveras.

Artikeltaggar

FörvaltningGrythyttanHusdjurHälleforsHällefors kommunKommunstyrelsenMotionerPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.