Hoppa till huvudinnehållet

Hög tid att redovisa det ekonomiska utfallet av Skanshöjds nedläggning

Publicerad:
I Skanshöjd i Nykroppa drevs tidigare ett stödboende för vuxna som hamnat i ett missbruk eller riskbruk.
I Skanshöjd i Nykroppa drevs tidigare ett stödboende för vuxna som hamnat i ett missbruk eller riskbruk. Foto: Filip Kowalski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inga svar angående stödboendet i Filipstads kommun.

Jag har bett att få en redovisning av (S) var summorna är hämtade för de åtta månader som ni hänvisar till i en insändare. En tid har nu gått och jag kan konstatera att (S) inte bemödar sig att svara på insändarfrågor ställda genom FT.

Vad detta kan bero på vet bara (S) men man kan spekulera i följande: felaktiga siffror har redovisats, kan inte läsa en kostnadsrapport, man saknar bred kompetens eller man anser sig förmer än vanliga kommuninnevånare?

Läser man socialnämndensprokoll från 14/12-22 då beslut om nedläggning av stödboendet skulle avhandlas redovisades det i en tjänsteskrivelse från förvaltningen att man skulle uppnå en ”effekt” på ekonomin med 1 250 000 kronor.

De av (S) redovisade siffrorna var en månadskostnad på 299 000 kronor per månad baserat på ett utfall på åtta månader. Detta ger en årskostnad på 3 588 000 kronor. Effekten skulle vara - 1 250 000 kronor. Årskostnaden med den effekten borträknad blir då 2 330 000 kronor.

Nu är det dags för (M) och övriga att redovisa det ekonomiska utfallet av nedläggningen.

Ordföranden i socialnämnden har inte bemödat sig att svara på någon fråga tidigare så jag antar att han bara läser de avsnitt i FT där han själv framträder med bild.

Men socialnämden har fler ledamöter som ställt sig bakom detta ekonomiska beslut. (M) en till Olsson, (SD) en Jansson och (C) en Mellström. Dessa ledamöter röstade för att utöka kostnaden med ett antal miljoner kronor. Om någon av dessa ledamöter törs och får ställa upp som talesman, i ordföranens tystnad, och berätta för skattebetalarna hur tjänsteskrivelsen var utformad, hur ekonomin har utvecklats och på vilket sätt stödboende drivs i nuläget. Redovisa gärna genom FT.

Cui bono

Artikeltaggar

BeslutCenterpartietEkonomiFilipstads kommunMissbrukModeraternaNedläggningarNykroppaPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderSverigedemokraterna