Hoppa till huvudinnehållet

S borde kunna presentera egna sparförslag

Publicerad:
Insändarskribenten anser att Socialdemokraterna i Filipstads kommun borde kunna presentera egna förslag på hur kommunen skulle kunna spara pengar, istället för att avvakta majoritetens förslag och reagera på det.
Insändarskribenten anser att Socialdemokraterna i Filipstads kommun borde kunna presentera egna förslag på hur kommunen skulle kunna spara pengar, istället för att avvakta majoritetens förslag och reagera på det. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vill S i Filipstads kommun verkligen spara pengar?

Läser man FT av 2024-01-23 där FT:s redaktör intervjuar Åsa Hååkman Eriksson och Johan Larsson är det svårt att dra någon definitiv slutsats. Förslag om ändrat partistöd är uppenbarligen en ideologisk fråga.

I övrigt pekar Åsa på att 13 miljoner kronor ska sparas under 2024 och en osäkerhet råder om 30-40 miljoner kronor i budgeten. Något som i förhållande till budgeten, är stora pengar och självklart ger konsekvenser om besparingar görs.

Längst bak i artikeln försöker FT:s redaktör Filip Kowalski på olika sätt få Åsa att ge Socialdemokraternas förslag på hur besparingar skulle kunna ske. Men inget svar kommer utan endast att oppositionen skall värdera majoritetens förslag.

Det vill säga ges inga som helst egna förslag.

Men slutligen på frågan om ändå inte någon utarbetad socialdemokratisk strategi finns uteblir ånyo svaret. Inte oväntat ty att vara konkret och kommunicera olika till område och storlek definierade sparförslag vill få politiker göra ty det brukar inte ge röster ty det kan ju oroa eventuella sympatisörer. Så givetvis undviks detta.

Eller kanske ännu värre:

Efter 52 års socialdemokratiskt maktinnehav har Filipstads kommun hamnat i en mycket besvärlig ekonomi med stora skulder och löpande underskott. Att då komma med sparförslag skulle ju kunna visa på ett tidigare ogenomtänkt slöseri.

S kanske varken kan eller vill?

Bättre tycks då vara att till och med hålla sina eventuella egna väljare i ovisshet.

Så när kommer Socialdemokraterna förslag?

Jag väntar.

Peteris Lauberts

Lesjöfors

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFilipstadLesjöforsPartistödSkulderSocialdemokraternaÅsa Hååkman Eriksson