Hoppa till huvudinnehållet

Storbrons förskola kan komma att läggas ner: ”Det finns för få barn”

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
På grund av minskade barnkullar kan Storbrons förskola i Filipstad komma att läggas ner.
På grund av minskade barnkullar kan Storbrons förskola i Filipstad komma att läggas ner. Foto: Filip Kowalski

Storbrons förskola i Filipstad kan komma att läggas ner.

På tisdag får politikerna i barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslaget att flytta två av förskolans avdelningar och lägga ner en tredje.

– Förändringar som den här är alltid svåra, säger Annika Axelsson som är kommunens biträdande skolchef.

Filipstads kommun kan komma att bli en förskola fattigare.

På tisdag får politikerna i barn- och utbildningsnämnden frågan på sitt bord under punkten budgetåtgärder 2024.

Förslaget som politikerna får ta ställning till och debattera är att lägga ner Storbrons förskola i augusti i år. En av avdelningarna är tänkt att avvecklas medan de två andra avdelningarna är tänkta att flyttas in till förskolan Lyckebo i Filipstad.

Vårdnadshavarna som har sina barn på Storbron har fått informationsbrev om den förväntade förändringen, dessutom har förskolans personal blivit informerad att ärendet har blivit förhandlat enligt medbestämmandelagen.

Bakgrunden till förslaget är att antalet nyfödda barn i kommunen minskade kraftigt under förra året. I beslutsunderlaget framgår det att det föddes 41 barn i Filipstads tätort under 2023, vilket har jämförts med födelseåren 2019-2022 där kurvan går mellan 60-70 barn från år till år.

– Förslaget grundar sig i att till hösten får vi för många förskoleplatser i förhållande till hur många barn det finns, säger Annika Axelsson som är biträdande skolchef i Filipstads kommun.

Tätortens kommunala förskolor har ställts mot varandra i beslutsunderlaget, att Storbron ligger i utkanten av Filipstad blev till förskolans nackdel. Dessutom lyfts det fram i förslaget som en fördel att en hel byggnad kan friställas om förskolan lämnar Storbron. Det ligger inte någon besparing i att lämna fastigheten, eftersom kommunen äger den själv.

– Det är fastighetsavdelningen som har hand om fastigheten. Vad som kommer att hända med den är svårt att säga, men det kan finnas annan verksamhet som den skulle kunna vara lämplig för. Vi betalar ingen internhyra, så det blir ingen besparing på det sättet, säger Annika Axelsson.

Personalen får följa med

Vårdnadshavarna som idag har sina barn i Storbron kommer erbjudas platser för barnen på Lyckebo. Skulle vårdnadshavare önska platser i andra kommunala förskolor kommer de att erbjudas förtur.

Den tillsvidareanställda personalen, som består av förskollärare och barnskötare, kommer att erbjudas att flytta med till Lyckebo, alternativt få möjligheten att flytta till andra kommunala förskolor där det idag finns vakanta tjänster. Här finns ett undantag i form av att modersmålstränare kommer erbjudas en tjänst på Junibacken i Filipstad där det idag saknas utbildad personal. På förskolan Lyckebo ska det redan finnas en tillsvidareanställd modersmålstränare.

Annika Axelsson konstaterar att det är tråkigt att behöva lägga fram ett förslag om att flytta två förskoleavdelningar och lägga ner en tredje.

– Det är alltid roligare när det är tvärtom, när vi får öppna nya avdelningar. Men tyvärr finns det för få barn i nuläget. Antalet förskoleelever har sjunkit drastiskt på bara ett år, säger hon.

Något hon betonar är också att det som läggs fram på tisdag till barn- och utbildningsnämnden är ett förslag.

– Ja, det här kommer att presenteras för politikerna, sen får vi se vad de kommer att säga och besluta. Det här är ett förslag, säger hon.

”Förstör deras trygghet”

FT har pratat med en förälder som har barn på Storbrons förskola. Hon tycker inte att kommunens förslag är positivt varken för barnen eller för kommunen i stort. Vi kallar henne ”Stina”.

– Det är ju hemskt! Det är fruktansvärt och jag tycker så synd om barnen. Det förstör deras trygghet om de skulle behöva byta förskola.

– Sen måste det ju finnas möjlighet att välja mellan central förskola eller inte. Om Storbron försvinner kommer det inte locka en enda person att flytta till Filipstad.

Varför tycker du att förskolan ska vara kvar?

– Den ligger hur bra som helst med nära till naturen. Barnen har gångavstånd till kossorna och på baksidan finns det skog. Sen är det en förskola som ligger lite mer avskilt utan mycket trafik. Det blir lugnare för barnen.

Startat diskussionsgrupp

Stina har startat en Facebook-grupp för att föräldrar som har barn på förskolan ska kunna vädra sina åsikter i frågan.

Just nu är 46 personer med i gruppen, och enligt Stina finns det ingen där som är positivt inställd till förslaget.

– Det finns många frågor kring det här och det är många som har skrivit mejl till Annika, men vad jag vet så har de inte fått svar.

– Vi förstår inte varför vi inte har meddelats detta via ett möte så vi kunde fått prata med dem.

Stina menar att en eventuell flytt till Lyckebo inte skulle innebära barnens bästa.

– Den skolan var inte optimal för skolbarnen som gick i förskoleklass där. Klassrummen var nedgångna redan då och skolgården är i princip bara en asfaltsplätt. Sen har det varit problem med att folk som går in och ut till gymmet glömmer stänga grinden.

– Om det blir beslut om att stänga Storbron får vi göra allt i vår makt för att överklaga det, för barnens skull.

Artikeltaggar

Annika AxelssonBarnFacebookFilipstadFörskolorMänskligtSkola och utbildningStorbron

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.