Hoppa till huvudinnehållet

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket: ”Det handlar inte alls om pengar”

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Foto: Johanna Vikar

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger till FT att problemet med halka på vägarna inte är en ekonomisk fråga överhuvudtaget. Istället framhåller han att det har varit ett mycket besvärligt väder under den här vintern - vilket skapat problem för entreprenörerna som ska halkbekämpa vägarna.

– Det har varit problem med omslag i väderleken i år, säger Bengt Olsson till FT.

Han förklarar att Trafikverket har varit ute och tittat på vägarna Filipstad-Hagfors och Filipstad-Molkom under vintern. Det är två sträckor som har fått hård kritik får bristande vinterväghållning.

– Vi har tittat på vägarna och mätt friktionen också. Vi ser att det är halka och vi försöker möta det. Men sandar man så körs det bort fortare än man hinner blinka och salt hinner inte gripa tag ordentligt, säger Bengt Olsson.

Riskerar skador

Han förklarar att om det har hunnit bildas isbark på vägen så är den enda lösningen att riva loss isen med en vägskrapa, men då är risken att även asfalten får skador.

Riksväg 63 mellan Filipstad och Molkom är en så kallad klass tre väg. Vägen från Filipstad till Hagfors är en klass fyra väg. Ju lägre klass en väg har desto längre tid har entreprenören på sig att åtgärda vägen efter exempelvis ett snöfall.

Viss kontroll

Trafikverket har gps-sändare på entreprenörernas fordon så de kan se vilka sträckor de varit ute och kört på. Däremot har inte Trafikverket någon kontroll på exakt vilka åtgärder som entreprenören utför.

– Vi har en löpande dialog med entreprenörerna. Men vi har ingen mätning hur mycket man gör saker. Entreprenörerna har en stor frihetsgrad när det gäller att sköta och hantera vintervägar. Vi har en genomgång varje höst med entreprenörerna och vad vi förväntar oss av dem.

Artikeltaggar

ArbeteBengt OlssonEntreprenörskapFilipstadHagforsHalkaMolkomTrafikTrafikverketÅtgärder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.