Hoppa till huvudinnehållet

Här går det att kasta sig loss i en bugg: ”Endorfinerna bara sprutar!”

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
Dansföreningen Dans för sköjs skull i Hällefors. Johan Gullbrand och Caroline Josefsson är med i föreningen.
Dansföreningen Dans för sköjs skull i Hällefors. Johan Gullbrand och Caroline Josefsson är med i föreningen. Foto: Pernilla Möllberg

Häng med i FT:s dansserie! Först ut är föreningen ”Dans för sköjs skull” i Hällefors.

Dansföreningen uppmanar allmänheten att svänga sina lurviga på Folkets Hus i Hällefors på måndagskvällarna.

– När man dansar får man dansendorfiner som bara sprutar, säger Caroline Josefsson, ordförande i dansföreningen.

Det är måndag kväll och stora danssalen på Folkets hus i Hällefors fylls med dansentusiaster. Medlemmar ur dansföreningen ”Dans för sköjs skull” intar dansgolvet och tillsammans svänger man sina lurviga varje måndag med stor entusiasm. Föreningen har funnits i dryga 20 år och Caroline Josefsson är ordförande.

– Vi dansar både bugg och foxtrot. Musiken är allt ifrån dansband och hårdrock till modern popmusik, det är väldigt blandat. Ibland har vi teman, den 19 februari ska vi ha schlagertema, berättar Caroline.

Caroline Josefsson är ordförande i föreningen ”Dans för sköjs skull”.
Caroline Josefsson är ordförande i föreningen ”Dans för sköjs skull”. Foto: Pernilla Möllberg

Dansarna kommer förutom från Hällefors från kringliggande orter som till exempel Örebro, Nora, Lindesberg och Filipstad.

Hur kommer det sig att folk kommer utifrån till era danstillställningar? Vad är det som lockar?

– De tycker att det är trevligt här. Vi har en bra lokal och ett bra golv vilket är väldigt viktigt. De tycker också att vi har bra musik och så får man fika i pausen, det är ett plus. Vi har en tjej som bakar bröd, det blir alltid macka och kaffe i pausen.

Tillbaka till dansgolvet

Caroline konstaterar att det har varit några tuffa år för dansen med tanke på pandemin.

– Då lades dansen på is, man är ju väldigt nära varandra när man dansar. Före pandemin kunde det dyka upp cirka 70 personer på dansgolvet, nu uppgår den siffran till cirka 30. I dagsläget är vi nöjda om vi är 20-25 stycken, vilket vi oftast är. Men jag upplever ändå att folk börjar att komma tillbaka till dansgolvet igen, säger hon optimistiskt.

Vad vill du säga till de som vill dansa, men som kanske ännu inte vågat ta steget ut?

– Det är bara att våga. Det är jätteroligt och när man dansar får man dansendorfiner som bara sprutar! Man kan ha värsta tråkiga dagen, men efter att ha dansat i ett par timmar är man bara glad, det är ren glädje. Det är därför vi heter ”Dans för sköjs skull”, säger Caroline.

Och fortsätter:

– Här får man dansa som man vill och som nybörjare blir man väl omhändertagen av dansmedlemmarna som gärna visar danssteg för den som önskar.

Medlemmar ur dansföreningen ”Dans för sköjs skull” i Hällefors träffas varje måndag för att dansa bugg och foxtrott. Johan Gullbrand och Carina Sörestam är två entusiaster från Filipstad som älskar att dansa.
Medlemmar ur dansföreningen ”Dans för sköjs skull” i Hällefors träffas varje måndag för att dansa bugg och foxtrott. Johan Gullbrand och Carina Sörestam är två entusiaster från Filipstad som älskar att dansa. Foto: Pernilla Möllberg

Leder kurser

Johan Gullbrand och Carina Sörestam är två entusiaster från Filipstad som varje måndag reser över kommungränsen för att ta sig en svängom.

– Jag har varit med sedan 1994 och dansat i Hällefors. Det var till och med innan dansföreningen startade, säger Carina.

Även Johan Gullbrand har ägnat sig åt dansen i många år och han leder dessutom buggkurser i föreningens regi. Han lyfter den härliga gemenskapen som uppstår via dansen.

– Jag brukar ha en kurs på våren och en på hösten. Det är jätteroligt att dansa, det är ett trevligt sätt att träffa folk på. Här dansar vi bara för att det är kul, det är ingen som tävlingsdansar eller så, förklarar Johan.

Dansföreningens medlemmar har åkt på trevliga danskryssningar tillsammans, och det är brukligt att man arrangerar bussresor till olika dansställen såsom Skultunalagårn och Uddeholmsladan. Det sistnämnda stället är något av ett favoritställe för Caroline.

– Uddeholmsladan är ett av Sveriges finaste dansställen. Det kan vara 400-500 personer där på en dans. Ett otroligt, jättebra dansställe, poängterar Caroline.

Kent Bådemyr har varit medlem i föreningen från allra första början. Han är ständig diskjockey och sköter alltid musiken. Han är allätare vad gäller musik, men Jannez, Blender och Casanovas är favoriterna.
Kent Bådemyr har varit medlem i föreningen från allra första början. Han är ständig diskjockey och sköter alltid musiken. Han är allätare vad gäller musik, men Jannez, Blender och Casanovas är favoriterna. Foto: Pernilla Möllberg

Måste man vara medlem i föreningen för att få vara med och dansa?

– Nej, absolut inte. För medlemmar kostar det 30 kronor per gång och övriga betalar 50 kronor per gång. Medlemsavgiften är 200 kronor per år. Alla är välkomna att dansa med oss, hälsar Caroline.

 • Nancy och Britt-Marie (längst fram) gick en buggkurs och fortsatte sedan att dansa. De framhåller den trevliga gemenskapen man får via dansen.
  Nancy och Britt-Marie (längst fram) gick en buggkurs och fortsatte sedan att dansa. De framhåller den trevliga gemenskapen man får via dansen. Foto: Pernilla Möllberg
 • Filipstads egen Fred Astaire Johan Gullbrand älskar att dansa. Han är edlem i dansföreningen Dans för sköjs skull och leder buggkurser i föreningens regi.
  Filipstads egen Fred Astaire Johan Gullbrand älskar att dansa. Han är edlem i dansföreningen Dans för sköjs skull och leder buggkurser i föreningens regi. Foto: Pernilla Möllberg
 • Medlemmarna i dansföreningen Dans för sköjs skull i Hällefors träffas varje måndga för att dans och umgås.
  Medlemmarna i dansföreningen Dans för sköjs skull i Hällefors träffas varje måndga för att dans och umgås. Foto: Pernilla Möllberg
 • Det bjuds alltid på fika i pausen.
  Det bjuds alltid på fika i pausen. Foto: Pernilla Möllberg
 • Carina Sörestam har varit med från start. Hon åker från Filipstad varje måndag för att dansa i Hällefors.
  Carina Sörestam har varit med från start. Hon åker från Filipstad varje måndag för att dansa i Hällefors. Foto: Pernilla Möllberg
 • Musiken som spelas är väldigt blandad. Alltifrån dansband och hårdrock till modern popmusik.
  Musiken som spelas är väldigt blandad. Alltifrån dansband och hårdrock till modern popmusik. Foto: Pernilla Möllberg
 • Man behöver inte vara medlem för att få dansa på måndagskvällarna i Hällefors. Alla är välkomna.
  Man behöver inte vara medlem för att få dansa på måndagskvällarna i Hällefors. Alla är välkomna. Foto: Pernilla Möllberg
 • På måndagskvällarna förvandlas Hällefors Folkets Hus till ett danspalats.
  På måndagskvällarna förvandlas Hällefors Folkets Hus till ett danspalats. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

CasanovasDansDansbandFilipstadHårdrockHälleforsHällefors kommunJannezKentMusikNöje/KulturUddeholmsladan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.