Hoppa till huvudinnehållet

Biblioteket laddar för späckat år – lyfter frågan om högläsning för barn

Publicerad:
Barn- och ungdomsbibliotekarien Josefine Berg Julén vill lyfta frågan om vikten av högläsning för barn.
Barn- och ungdomsbibliotekarien Josefine Berg Julén vill lyfta frågan om vikten av högläsning för barn. Foto: Filip Kowalski

Folkbiblioteket i Filipstad satsar på flera kulturevenemang under året för att locka fler till biblioteket och upptäcka beståndet.

Utöver lovaktviteter, bokcirkel, författarbesök kommer samarbeten mellan andra verksamheter och föreningar prägla året.

Dessutom kommer biblioteket då och då leverera boktips från sina hyllor.

Till de yngre barnen så kommer bland annat en Greta Gris biofilm i februari – nästa visning är den 11 februari – som biblioteket samarbetar kring med Filipstads Folkets hus-förening. Det kommer finnas ett quiz om Greta Gris på biblioteket och det ska även lottas ut fem stycken biobiljetter till medverkande i februari.

Josefine Berg Julén, som är barnboksbibliotekarie i Filipstad, kommer under året också försöka lyfta frågan om vikten av höglösning för barn.

– Man får så mycket på köpet med läsning av en bok, säger hon.

Josefine Berg Julén pekar på att högläsning viktigt för att utveckla språket, att barnens ordförråd utvecklas mer när någon läser för dem.

– Man ger alla förutsättningar med högläsning och som förälder är det ju det man vill, det bästa för sina barn, säger hon.

Och fortsätter:

– Man kan även se det som en mysstund tillsammans, att läsa en saga eller ha högläsning som kvällsrutin.

Hon skulle gärna se att fler vuxna skulle läsa för sina barn.

– Jag uppmuntrar vuxna att testa för de som inte redan gör detta. Det räcker med tre gånger och man är fast i äventyr, det blir en upplevelse man delar med sina barn och pratar om tillsammans. Tänk när det kom in en tiger i trädgården, eller undrar vad som händer med Musse och Helium i nästa kapitel?

Och vill man inte läsa i bokform fungerar det också bra att lyssna till en ljudbok.

– Man kan både läsa i bokform eller lyssna på en ljudbok. Man kanske har svårt att sova och plockar upp mobilen och scrollar, det blir man inte trött av, utan hjärnan går mer på högvarv och av det blåa ljuset från skärmen. Däremot om du blundar och lyssnar på något, slappnar av i kroppen, kan det hjälpa att slappna av och få bättre sömn, säger Josefine Berg Julén.

Flera favoriter

Att styra sitt sätt att lyssna på ljudböcker är lätt.

– Mitt tips är att sätta på en timer, så kan man lättare somna och spola tillbaka om det är så till nästa gång man lyssnar. Har man svårt att fokusera kan det hjälpa att byta hastigheten på hur snabbt uppläsaren pratar, säger hon.

Josefine Berg Julén tycker samtidigt att det får betydelse för läsupplevelsen kring hur bra uppläsaren är.

– Man får prova sig fram. Mina egna favoriter är Angela Kovács, Stefan Sauk, och Katarina Ewerlöf för att nämna topp tre till vuxen litteratur. När det gäller barnböcker högläser jag gärna för mina egna barn – det kan ge roliga konversationer ibland och fantasin sprudlar, säger hon.

Under det kommande året hoppas hon att kommuninvånarna ska passa på att göra så många besök på biblioteket som möjligt. Och samarbetet med kommunens skolor ser hon som viktigt.

– Biblioteket gör som många andra kommuner i Sverige där folkbiblioteket bjuder in alla förskoleklasser på studiebesök. I skolan lär man sig alfabetet och tränar på att läsa medan biblioteket erbjuder fritidsläsning och nyttjeläsning, säger hon.

Och fortsätter:

– I det spelar de vuxna en stor roll, bland annat genom att ta med sig sina barn eller barnbarn till biblioteket för att i textrik miljö utforska och känna sig bekväm i biblioteksrummet. Förutom böcker, filmer och olika spel att låna har vi brädspel, pussel och kortlekar.

Tomu och Yumi har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker som är tänkta att bidra till läslust.
Tomu och Yumi har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker som är tänkta att bidra till läslust. Foto: Maja Suslin/TT

En bok som hon skulle vilja tipsa om nu är kapitelboken Resan till Interversum med Yumi & Tomu.

– För de flesta är de kända som bland annat Youtubers, säger Josefine Berg Julén.

Yumi och Tomu jobbar mycket med att inspirera barn till att ha roligt genom läsning och har släppt flera olika böcker.

Resan till Interversum med Yumi & Tomu tar upp ämnen som handlar om vikten att vara källkritisk till informationsflödet på internet. Spelmästaren, som alltid har en räv bakom örat, försöker lura Yumi och Tomu – men frågan är om de låter sig luras?

Artikeltaggar

BarnBöckerFilipstadLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.