Hoppa till huvudinnehållet

Felaktig elinstallation äventyrade hyresgästers säkerhet

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
En fastighetsägare åtalas för brott mot elsäkerhetslagen efter att ha genomfört en felaktig och olovlig elinstallation i ett hyreshus. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
En fastighetsägare åtalas för brott mot elsäkerhetslagen efter att ha genomfört en felaktig och olovlig elinstallation i ett hyreshus. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En fastighetsägare åtalas för brott mot elsäkerhetslagen efter att ha genomfört en felaktig och olovlig elinstallation i ett hyreshus.

Enligt kommunens miljö- och hälsoinspektion har den felaktiga installationen inneburit livsfara för hyresgäster.

Det hela började med ett klagomål från en hyresgäst som inkom till miljö- och byggnadsnämnden i Filipstad i september förra året. Klagomålet gällde bland annat drag från fönster och dörrar samt misstänkt fukt och mögel.

Efter en miljö- och hälsokontroll utförd av kommunen, som bekräftade bristerna, åtgärdade fastighetsägaren dessa. Men i en uppföljande inspektion ska det ha framkommit att en av åtgärderna hade utförts felaktigt.

Enligt åtalet ska fastighetsägaren har gjort en elinstallation utan att ha rätt kompetens eller kännedom om hur detta skulle göras. Installationen ska därmed ha utgjort en stor fara för hyresgästerna i det berörda boendet.

Flera fel

Bland annat ska fastighetsägaren ha dragit en elkabel från en spis in till ett badrum, där ett eluttag har installerats för att hyresgäster skulle kunna använda en tvättmaskin som installerats i badrummet.

Elkabeln ska dels ha haft en för liten area, dels bedömdes det finnas risk för överbelastning, vilket i sin tur kan orsaka brand eller kortslutning.

Även eluttaget ska ha varit av en äldre, icke godkänd modell och dessutom saknade fastigheten jordfelsbrytare, vilket är ett krav för alla slags elinstallationer i våtutrymmen.

I förhör med hyresgästerna i den berörda lägenheten, framkom att ett barn hade fått en stöt av tvättmaskinen vid ett tillfälle. Det orsakade inga personskador, men ska ha skrämt barnet, som nu är rädd för tvättmaskinen.

Erkänner brott

Även fastighetsägaren har hörts och erkänner att hen inte har haft kännedom om att installationen var felaktigt utförd. Fastighetsägaren ska vara utbildad elektriker i ett annat land och först nu i efterhand ha förstått att hen borde ha tagit reda på vilka regler som gäller i Sverige.

När den felaktiga installationen kom till fastighetsägarens kännedom, ska hen dock ha anlitat en elektriker för att installera tvättmaskinerna på korrekt vis i köket istället. Strax därefter såldes fastigheten

Under fredagen åtalades fastighetsägaren skäligen misstänkt för brott mot elsäkerhetslagen, då den felaktiga installationen innebar en stor fara för boende i fastigheten.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFastigheterFilipstadÅtal

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.