Hoppa till huvudinnehållet

Linedance kräver koordination: ”Men ingen partner”

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
Varje tisdag dansas det linedance på Munkebergslogen i Filipstad.
Varje tisdag dansas det linedance på Munkebergslogen i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

”Linedance-commands” ljuder i takt till musiken; höger schaffel, sida ihop, rock i kors och lock step!

På tisdagarna dansas det linedance så det står härliga till på Munkebergslogen i Filipstad.

– Man behöver ingen partner och det är bra koordinationsträning, säger Ann-Mari Witteberg, en av kursdeltagarna.

Linedance kommer ursprungligen från Amerika och dansen fick ett uppsving på 1970-talet då man dansade till countrymusik. Dansen har sedan spritt sig till övriga världen, så även till Värmland och Filipstad.

Varje tisdag dansas det nämligen linedance på Munkebergslogen. Det arrangeras i Vuxenskolans regi, och kvällen till ära är det ett tiotal damer som med stor entusiasm kämpar med de något kluriga turerna. Det dansanta paret Leif och Inger Sundqvist leder sedan 2002 kursen, och kärleken till den amerikanska dansen går inte att ta miste på.

– Första gången jag såg linedance live var här i Filipstad för några år sedan. Det var medlemmar ur VCL (Värmlands Country Linedancer) som dansade på ett lastbilsflak. Jag sa till Inger att det var det roligaste jag någonsin sett, gick fram och anmälde mig med en gång och började sedan med linedance, berättar Leif entusiastiskt.

Det dansanta paret Leif och Inger Sundqvist leder sedan 2002 kurser i linedance.
Det dansanta paret Leif och Inger Sundqvist leder sedan 2002 kurser i linedance. Foto: Pernilla Möllberg

Leif och Inger gick därefter en kurs i linedance, på den tiden dansande man på dåvarande Folkets Hus i Filipstad.

– Efter några år några år gick vi linedance-utbildningen och blev instruktörer. Det var 2002 och då körde vi igång med kurser, sedan 2019 håller vi till på Munkebergslogen, säger Leif.

Vad är det som lockar med linedance?

– Det är dansen i sig själv, det finns imponerande 163.355 olika turer. Och så musiken förstås, vilken inte enbart består av country utan kan vara olika musikstilar, upplyser Leif.

Det finns imponerande 163.355 olika turer i linedance. Gruppen har med andra ord lite att stå i.
Det finns imponerande 163.355 olika turer i linedance. Gruppen har med andra ord lite att stå i. Foto: Pernilla Möllberg

Double Trouble Linedancers

Leif och Inger var med och startade Double Trouble Linedancers i Värmland.

– Jag med i den första styrelsen och så har det rullat på. Vi har också varit tillbaka i VCL, men sedan ett antal år tillbaka har vi kört i egen regi, säger Leif.

Leif rör sig till hemtamt musiken och han tar dansstegen med stor säkerhet. Hans linedance-kommandon ljuder i takt till musiken; höger schaffel, sida ihop, rock i kors och lock step!

– Vi dansar bara för att det är roligt, det är mest för motion. Det är också bra koordinationsträning. Man är tvungen att tänka hela tiden eftersom det är mycket stegkombinationer, säger Inger.

Medlemmarna  i dansgruppen tar en välförtjänt paus och släcker törsten med vatten. Man uttnyttjar även vilan för att småprata, gemenskapen är viktig.
Medlemmarna i dansgruppen tar en välförtjänt paus och släcker törsten med vatten. Man uttnyttjar även vilan för att småprata, gemenskapen är viktig. Foto: Pernilla Möllberg

Damerna i dansgruppen tar en välförtjänt paus och släcker törsten med vatten. Ann-Marie Witteberg, som i egenskap av deltagare representerar SPF, framhåller den fina gemenskapen.

– Att dansa linedance är ett jätteroligt sätt att både umgås och att motionera på, och dessutom är det bra koordinationsträning. Man måste verkligen fokusera och tänka på var man sätter fötterna, säger Ann-Marie.

Leif Sundqvist leder linedance-passen med stor entusiasm.
Leif Sundqvist leder linedance-passen med stor entusiasm. Foto: Pernilla Möllberg

Linedance för nybörjare

Nybörjare hälsas välkomna till Munkebergslogen.

– Den som är nyfiken på linedance är välkommen hit till oss. Vi visar nybörjaren lite steg så att man kan hänga med, säger Leif.

Alla kan vara med och dansa.

– Man behöver ingen partner för att dansa linedance. Det är många äldre som lever ensamma, de känner att de kan delta på ett naturligt sätt, förklarar Ann-Marie.

Leif påkallar sin uppmärksamhet. Det är slut på pausen och det är dags att åter ställa sig i leden, för att till Leifs ”linedance-commands” kämpa med kvällens kluriga turer.

Artikeltaggar

CountrymusikFilipstadKurserMusikRockUSAVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.